Blaasspoelen met spoelzakje via verblijfskatheter

Blaasspoelen met spoelzakje via verblijfskatheter
  • Gebasseerd op de Vilans KICK-protocollen
  • Thuis oefenen én toetsen
  • Geen oefenmaterialen nodig

Blaasspoelen met spoelzakje via verblijfskatheter

Oefen het blaasspoelen met een spoelzakje met de CareUp 3D Simulatie game

Wat ga je leren?
Je leert hoe je een blaas moet spoelen met een spoelzakje via een verblijfskatheter. Ook leer je wat je kunt doen als de spoelvloeistof niet spontaan inloopt.

Voor wie?
Een blaasspoelen is een voorbehouden handeling die enkel uitgevoerd mag worden op indicatie van een arts. Een verpleegkundige mag deze handeling vervolgens uitvoeren.

Accreditatiepunten
Na het succesvol toetsen van de voorbehouden handeling blaasspoelen met een spoelzakje ontvang je 1 accreditatiepunt

Certificaat
Bij het succesvol toetsen van de verpleegtechnische handeling blaasspoelen ontvang je een certificaat met de door jou behaalde score.

Accreditatiepunt 1

Voorbehouden handeling: blaasspoelen

Wat is een blaasspoeling?
Een blaasspoeling is het spoelen van de blaas voor het toedienen van medicijnen of voor het verwijderen van afvalstoffen uit de blaas.

Dit gebeurt in dit geval met een spoelzakje via een verblijfskatheter. De katheter is een flexibele buis die wordt ingebracht via de plasbuis tot in de blaas.

Hoe gaat het blaasspoelen met een spoelzakje via een verblijfskatheter?
Eerst wordt de blaas leeggemaakt met een katheter. Indien nodig kan er dan ook direct urine afgenomen worden. Een blaasspoeling kan pas beginnen als de blaas helemaal leeg is. De blaasspoeling wordt dan via een katheter toegediend.

Er zijn meerdere geneesmiddelen beschikbaar voor het spoelen van de blaas. Welk geneesmiddel gebruikt wordt, is afhankelijk van het aantal beschadigde plekken in de blaas en de aard van de blaasontsteking. Om voldoende bescherming te bieden aan de beschermlaag van de blaas (GAG-laag), zijn de stoffen hyaluronzuur en chondromitine sulfaat nodig. Is er sprake van een blaaspijnsyndroom dan ontbreken deze stoffen juist.

Weet jij hoe een blaasspoeling moet uitvoeren? Met CareUp leer je de complete voorbehouden handeling van het begint tot het einde zowel theoretisch als in de praktijk uitvoeren. Tijdens het oefenen krijg je hints en tips en na het oefenen krijg je een evaluatie te zien van jouw uitvoering. Zo zie jij direct hoe bekwaam jij bent in het spoelen van een blaas!

Tijdens de voorbehouden handeling blaaspoelen leer jij o.a.:
Hoe het spoelen van een blaas via de verblijfskatheter gebeurt
Op welke temperatuur spoelvloeistof ingebracht moet worden
Wat je moet doen als de spoelvloeistof niet spontaan inloopt

Blaasspoelen met spoelzakje via katheter toetsen
Overtuigd van je eigen bekwaamheid? Dan kun je gaan toetsen. Je krijgt tijdens het toetsen geen hints en tips meer natuurlijk. Na het afronden van de voorbehouden handeling van het spoelen van de blaas met een spoelzakje via de verblijfskatheter, krijg je een observatie te zien gebaseerd op het Vilans KICK observatieformulier. Heb jij de toets met een voldoende afgerond? Dan ontvang je een certificaat en tevens 1 accreditatiepunt.

Waarom CareUppen?
Onbeperkt voorbehouden handelingen oefenen én toetsen
De snelste manier om bevoegd én bekwaam te blijven
Geen oefenmateriaal nodig, enkel je telefoon, tablet of computer
Gebaseerd op Vilans KICK-protocollen
Geaccrediteerd door V&VN

Nog geen CareUp account? Meld je hier aan, want een bekwame zorgprofessional is een betere zorgprofessional! Voor slechts € 19,99 per maand heb jij onbeperkt toegang.

al lid? Login