Bloedglucosewaarde meten via vingerprik met vingerprikker en bloedglucosemeter

CareUp start je met de Android appApple app of computer. Ben je lid, dan zijn alle handelingen beschikbaar en kun je na toetsing accreditatiepunten & certificaten halen. Nog niet iedere handeling is geaccrediteerd door V&VN, maar je kunt steeds meer accreditatiepunten halen met CareUp. Dit komt omdat wij bij uitbreiding van het aanbod de nieuwe handelingen indienen bij de V&VN ter beoordeling voor accreditatie. 

Bloedsuiker heet officieel bloedglucose. De hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment is het bloedsuikergehalte.

Je kan niet zonder bloedsuiker, ons lichaam haalt dit vooral uit voeding. Koolhydraten die je binnenkrijgt door brood, aardappelen of suiker te eten, komen als glucose in het bloed. Dit gaat door ons hele lichaam heen en geeft alle cellen energie.

De bloedsuikerwaarde van een nuchter persoon (die 8 uur van te voren niets gegeten of gedronken heeft behalve water) zijn:

 • Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
 • Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

Alles hiertussen is een voorfase van diabetes. Veel bloedglucosemeters hebben een kleine afwijking.

In werkelijkheid zullen de decimalen achter de komma dus wat lager of hoger zijn.

Twee uur na een maaltijd, als er het meeste bloedsuiker in het bloed zit, zal er meer glucose in het bloed zitten. Namelijk:

 • Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
 • Boven de 11 mmol/l diabetes

Alles hiertussen is een voorfase van diabetes. Het meten hiervan moet bij mensen die insuline gebruiken. Dit wordt gemeten met een bloedglucosemeter. Met een speciaal prikapparaat wordt er in de vinger geprikt, hierbij komt een druppel bloed vrij. Deze wordt dan tegen de teststrip aangehouden om te kijken hoeveel glucose in het bloed zit.

Leerdoel

Met CareUp kun je bloedglucosewaarde meten onbeperkt oefenen in een veilige en laagdrempelige omgeving. Binnen CareUp leer je de werkwijze van de handeling, beantwoord je theoretische vraagstukken en kunnen je jezelf toetsen. In plaats van alleen teksten lezen en vragen beantwoorden, dien je bij Care Up alle benodigde acties van de handeling zelf uit te voeren. 

Oefenen
Oefen de handeling bloedglucosewaarde meten. Tijdens het oefenen krijg je hints en tips die je helpen om de handeling succesvol af te ronden. Na het afronden van de handeling krijg je een evaluatie waarin je kunt zien wat er goed en minder goed ging. Hierdoor kun je zien waar je de volgende keer extra om moet denken.  

Toetsen
Bij het toetsen van de vaardigheden zijn hints en tips zijn uitgeschakeld. Hierdoor moet je de werkwijze zonder hulp uitvoeren. Stappen kunnen, in tegenstelling tot het oefenen, in willekeurige volgorde worden uitgevoerd waardoor je stappen verkeerd kunt doen of vergeten. Na het afronden van de handeling krijg je een observatie te zien die gebaseerd is op het Vilans observatieformulier. Lukt het jou om een voldoende te halen? 

Alle handelingen binnen CareUp zijn gebaseerd op de Vilans-KICK protocollen.

Voordelen

 • Ontwikkeld met de Vilans KICK-protocollen.
 • Leer verpleegtechnische handelingen door te doen.
 • Oefen op de computer, tablet of telefoon.
 • Ontvang tips, advies en feedback tijdens het leren.
 • Doorloop de werkwijze stap voor stap.
 • Leer op je eigen tempo.
 • Geaccrediteerd door de V&VN.

Ontwikkeld met de Vilans KICK protocollen

Vilans-logo-groot

Geaccrediteerd door:

Oefen zo vaak en wanneer je wilt.
Behaal accreditatiepunten en blijf bevoegd.