Verwisselen huidplaat en stomazakje tweedelig systeem

CareUp start je met de Android appApple app of computer. Ben je lid, dan zijn alle handelingen beschikbaar en kun je na toetsing accreditatiepunten & certificaten halen. Nog niet iedere handeling is geaccrediteerd door V&VN, maar je kunt steeds meer accreditatiepunten halen met CareUp. Dit komt omdat wij bij uitbreiding van het aanbod de nieuwe handelingen indienen bij de V&VN ter beoordeling voor accreditatie. 

Een stoma is een kunstmatige uitgang die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, dunne darm of de urineleiders. Je krijgt een stoma als ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen.

Een stoma is rood van kleur. De stoma bestaat uit slijmvlies en is wat vochtig, net als het slijmvlies in de mond. De stoma zelf is gevoelloos. Een stoma zelf heeft weinig tot geen gevoel, omdat het geen zenuwuiteinden bevat.

Voor een optimale werking van het stomamateriaal dien je het zakje één tot meerdere keren per dag te verwisselen. Bij een tweedelig systeem kan de huidplaat één tot enkele dagen langer op de huid blijven dan een eendelig systeem en toch iedere dag het zakje vervangen.  Bij een tweedelig systeem zijn deze namelijk los van elkaar. Dit kan prettig zijn als er sprake is van huidirritatie.

Bij een tweedelig systeem is er sprake van een aparte huidplaat met een bijbehorend stomazakje. Er wordt onderscheid gemaakt bij een tweedelig systeem tussen een click en een plak systeem. Bij een click systeem kun je het zakje en de huidplaat aan elkaar klikken. De ronde ring wordt ook wel de ‘flens’ genoemd. De huidplaat kan meerdere (vaak twee) dagen blijven zitten en het zakje wordt zo vaak verwisseld als nodig is.

Een nadeel is dat dit systeem minder flexibel is waardoor je het zakje beter voelt zitten. Bovendien is het systeem door de ring iets dikker dan het eendelige systeem waardoor het zakje beter zichtbaar is.

Leerdoel

Met CareUp kun je de handeling verwisselen huidplaat en stomazakje tweedelig systeem onbeperkt oefenen in een veilige en laagdrempelige omgeving. Binnen CareUp leer je de werkwijze van de handeling, beantwoord je theoretische vraagstukken en kunnen je jezelf toetsen. In plaats van alleen teksten lezen en vragen beantwoorden, dien je bij Care Up alle benodigde acties van de handeling zelf uit te voeren. 

Oefenen
Oefen de handeling verwisselen huidplaat en stomazakje tweedelig systeem. Tijdens het oefenen krijg je hints en tips die je helpen om de handeling succesvol af te ronden. Na het afronden van de handeling krijg je een evaluatie waarin je kunt zien wat er goed en minder goed ging. Hierdoor kun je zien waar je de volgende keer extra om moet denken.  

Toetsen
Bij het toetsen van de vaardigheden zijn hints en tips zijn uitgeschakeld. Hierdoor moet je de werkwijze zonder hulp uitvoeren. Stappen kunnen, in tegenstelling tot het oefenen, in willekeurige volgorde worden uitgevoerd waardoor je stappen verkeerd kunt doen of vergeten. Na het afronden van de handeling krijg je een observatie te zien die gebaseerd is op het Vilans observatieformulier. Lukt het jou om een voldoende te halen? 

Alle handelingen binnen CareUp zijn gebaseerd op de Vilans KICK-protocollen.

Voordelen

  • Geaccrediteerd door de V&VN.
  • Ontwikkeld met de Vilans KICK-protocollen.
  • Leer verpleegtechnische handelingen door te doen.
  • Oefen op de computer, tablet of telefoon.
  • Ontvang tips, advies en feedback tijdens het leren.
  • Doorloop de werkwijze stap voor stap.
  • Leer op je eigen tempo.

Ontwikkeld met de Vilans KICK protocollen

Vilans-logo-groot

Geaccrediteerd door:

Oefen zo vaak en wanneer je wilt.
Behaal accreditatiepunten en blijf bekwaam.